dimarts, 28 de febrer del 2012

Una llengua, una escola, un país!

“Una escola, una llengua, un país”

Convocat per Reagrupament Mataró amb el suport de Mataró per la Independència, ERC Mataró i JERC Mataró el dijous 23 de febrer a la seu dels Capgrossos de Mataró, es va celebrar la conferència, “Una escola, una llengua, un país”. Els ponents van ser Joaquim Arenas, cap del Servei d'Ensenyament del Català del 1983 al 2003, i Teresa Casals, responsable de llengua i educació a la Plataforma per la Llengua.

En el transcurs de la conferència, Joaquim Arenes ens va fer tota una explicació de com es va construir la immersió lingüística i quina és la seva importància per la nació catalana i la seva llengua. Pel que fa a la Teresa Casals va parlar de les conseqüències que té per Catalunya i pel català, les retallades a l’estatut així com les sentències del Tribunal Constitucional que s’han anunciat darrerament.

A continuació teniu les frases clau dels dos conferenciants:

Resum de la conferència d'en Joaquim Arenes:

“El primer que fa un ocupant, un colonitzador, es prohibir la llengua i l'ensenyament de la història, per que els que no tenen llengua pròpia no es reconeixeran, no s'identificaran, no es diferenciaran, i per tant no es cohesionaran.”

En Joaquim Arenas va descriure la presència del català en l'ensenyament en diferents èpoques, la dictadura de Primo de Rivera, la segona república i el període franquista.

Seguidament va explicar els inicis de la immersió lingüística en el període democràtic, i com es va preparar el mètode estudiant diverses experiències internacionals anteriors.

En acabat va explicar que l'ensenyament català és un model apreciat a nivell internacional, mes enllà de l'ensenyament de la llengua, com a mètode educatiu per formar persones.

Resum del parlament de Teresa Casals:

“Es diu que el 78% dels residents de Catalunya parlen català. S'hauria de dir que el 78% te la capacitat de parlar català, una altre cosa es que el parlin. Això tinguem-ho en compte per que les
llengües que se saben parlar i no es parlen, no existeixen. La llengua existeix en la mesura que es fa servir.”

Teresa Casals va explicar les dificultats de l'estatut respecte a la situació del català, les complicacions en la fase de negociació política, els recursos i la sentència del Tribunal Constitucional.

Seguidament va explicar les conseqüències de la sentència, anul·lant la preferència de la llengua catalana, la obligatorietat de coneixement per part dels ciutadans així com la obligació de l'administració a atendre la ciutadania en català.

Per acabar va explicar la pressió política, utilitzant com ariet la sentència del TC, contra el català, i va demanar als assistents que lluitessin, amb mitjans pacífics i democràtics, a favor del català.

Aquí teniu un vídeo de l'acte cedit per l'Oriol de Mataró.




Reagrupament Mataró


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada